Cuketa – recept

Recept na cuketu si vyžádal náhodný návštěvník naší proslulé rajské polevky. Pokud chci odpovědět potctivě, tak doporučuji vložit semínko cukety do zorané, dobře prohnojené půdy. Nejspíše bude důležité kdy se cuketa zasadí, protože v zimě neroste. Dále je potřeba cuketu zalévat, především ve dnech kdy neprší. O cukety je velký zájem mezi zloději, a proto je nutno cuketu hlídat. Pokud chcete k hlídání použít zvíře, nedoporučuji kozla ani vepře, ale psa. Psa nepřivazujte k cuketě. Elektronické prostředky ochrany nejsou k ostraze cukety běžné, pokud však máte zahradníka s noční službou, je možno k cuketě instalovat webovou kameru a osvětlení. Cuketu sklízíme až poté co dosáhne žádaných rozměrů.
Možna měl tazatel na mysli recep na pokrm připravený z cukety? V tom případě prosím slobodníky na recepty na cuketu.
Navrhuji recepty na cuketu rozdělit do oblastí:
– Vařená cuketa
– Pečená cuketa
– Cuketa na smetaně
– Tatarská cuketa
– Cuketa Stroganoff
– Balkánská cuketa
– Cuketa ve vlastní šťávě
– Cuketa na houbách
a Cuketa pod houbami

20 odpovědí na “Cuketa – recept”

  1. v receptu na cuketu postrádám, jak od ní odhánět a hlavně odehnat natrvalo slimejše. Neodháněla jsem (nebo spíš odháněla málo – ale CO je letos dost?) a nemám okurky, cukety, kapustičky, brokolici, salát – no, netřeba vyjmenovávat, sežraly, ty mrchy, všechno až na cibuloviny, pastinák, rajčata, dvě bezslupkové dýně a jednu slunečnici. Dnes jsem zjistila, že ožírají i ty téměř zralé dýně. JÁ CHCI RECEPT “JAK NA SLIMÁKY”!!!

  2. Na Hané by se řeklo, že koketa kóká. Což vyvrací teorii o aktivní ženě, ale naopak poukazuje na pouze pasivně přihlížející.

  3. Ano dotyčná přihlížela tak pasivně, že jednomu by mohlo být z toho šoufl. No a pak samozřejmě může dojít dokonce až ke kokotání, což samice jistě ctihodných kokotů občas předvádějí….

  4. Z toho, co neohrozí přátele a společníky člověka, jsem našla:

    Známý český malakolog (neboli odborník na slimáky) Libor Dvořák doporučuje
    Pozvěte slimáky na pivo
    Osvědčenou metodou, jak hubit plže, je pivní past. Její výrobu zvládnete doma sami: vezměte plastovou misku, třeba kelímek od jogurtu či odříznutou PET lahev, do ní nalijte zředěné pivo a zakopejte ji na zahradě tak, aby pár centimetrů zůstalo nad povrchem půdy. Jinak by do pasti mohli padat i jiní živočichové. Vůně piva bude plže lákat, spadnou do misky a buď se otráví alkoholem, nebo se prostě utopí.
    Pozor: Bohužel takhle někdy přilákáte i slimáky ze širšího okolí, kteří by se jinak vaší zahradě vyhnuli.
    Neprojdou!
    Pokud myslíte boj se slimáky a plzáky vážně, měli byste jim zamezit, aby se k vám dostali. Libor Dvořák vysvětluje: „Plži se plazí po vlhké noze, takže jim cokoliv suchého znesnadňuje pohyb.“ Prostory kolem zahrady se proto dají vysypat čímkoli, co pohlcuje vlhko, například popelem nebo vápnem. Záhonky se také dají ohradit asi 10 centimetrů širokým pruhem pilin, které se pak polijí kávou s logrem. Výzkumníci zjistili, že roztok s 1 až 2% koncentrací kofeinu je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje. A rostlinám přitom vůbec nevadí!

    Edík
    no já měl melouny -lil jsem na ně logr z kafe, sypal jsem na ně kafe a stejně všechny melouny sežrali – takže kafe nefunguje

    slimáci
    Zaslal: jindra z prostějova, Datum: 8.6.2008 21:15:23
    Soused mi poradil dát pivo do plastových krabiček s víčkem. Tak 2 centimetry ode dna se vyřežou okýnka a krabičky naplníme pivem. Zapustíme do země a slimáci se opijí a utopí. Dobrý, né ?

    Zaslal: Pepa od Prahy:
    Prý se má zasadit kopr, jenže teď už je pozdě. Jestli je to bezpečná metoda, zkusím si koprem posypat zahradu a pak sem napíšu výsledek.

  5. Zaujala mě cuketa na houbách. Přiznám se, že na houby chodím ráda a často, nicméně cuketu jsem na houbách ještě nepotkala. Ale třeba chodí do jiného lesa. Nemůžu byt všude, že?

  6. Na houbách jsou prý miminka, než se narodí (aspoň si to tak z útlého dětství pamatuju), tak jsou na nich možná i ty mé nenarozené, předčasně sežrané (a ještě k tomu od slimáků a ne od právoplatného pěstitele) cukety. Malířka Kvěchová ale malovala miminka v tulipánech, takže v tom vznikl zmatek, který potenciální rodiče přivedl k od té doby oblíbenému “urobte si sami”. Pokud jde o cuketu na houbách výše dámami zmíněnou, jedná se zřejmě o omyl, vyskytuje se naopak houba (plíseň okurková, bramborová či jiná fujtajblová) na cuketách.

  7. Pojídači cuket se vyznačují pochopitelnou zasmušilostí a obroušenými zuby – skřípají jimi. Ne tak pěstitelé, jimž velikost plodu vylepšuje sebevědomí. Jsou-li pěstitelkami a kuchařkami zároveň, stupeň zubní obroušenosti závislých pojídačů vypovídá o stupni submisivního statutu. Nepojídači jsou označováni za vzpurné a nevděčné řízkožrouty.

  8. Velikost plodu vždy vylepšuje sebevědoní, jenže dostaví se léta, kdy všeliké vylepšování je na dvě věci. Zuby mám odjinud.
    Jinak, submisivní statut je mi vlastní, jsem krevní skupina A, spolupracující, přecitlivělý, mrtvoly pokud možno nejím…., ale mám je docela rád…..

  9. Má chuť na cuketu, se mnou nikdy necuká.
    Co je recept na cuketu ? Vůbec nic mi neříká.
    Dám si zelí, knedlík, maso, to je moje baštění.
    Na cuketu, si vzpomenu, při žlučníku bolení.

  10. Sláva, Gabriel je zdráv a silen.
    Sláva, Ivan nezklamal, stvořil báseň. I s jemu vlastní interpunkcí.

    Cuketu zase jednou zkusím požít. Po dlouholeté pauze. Před lety mne jí v hojné míře zásobovala moje druhá bývalá snacha se žádostí jak o konzumaci, tak i o zavaření téže (rozuměj cukety), neboť sklizeň přesahovala její vlastní schopnosti obého. Třeba mne averze !vúči cuketě) již přešla.

  11. Cuketu snadno změníme na cucketu, nastrouháme-li ji na cucky. Po vymačkání přebytečné vody se z ní dá zhotovit těsto na nepravý bramborák, které po usmažení vypadá jako bramborák, ale nechutná jako bramborák. Dobrou chuť má klasický bramborák, takže ten z cuckety mi tolik nechutná, ale je zdravější. Tvrdí to odborníci, kteří se řídí pravidlem, že co je dobré, není zdravé a naopak.

  12. Ač nejsem ani Dobromil ani Magdalen ani Retig musím konstatovat, že cucketa může být dobrá a celkem chutná, nastrouhaná, vymačkaná, i jinak nezdravá nebo naopak….

  13. Cuketa je taková vycpávka zeleninová. Přidáte ji do libovolné směsi čehokoliv, pokrm chuť nezmění, pouze ho bude víc.

Napsat komentář: Věra Diblíková Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *