Kulinární zážitek Gaspacho je ve Stockholmu dostupný ve vybraných obchodech v krabicích Tetra-Pak. Jak se má však správně česky gaspačo psát? Gaspacho, gaspačo nebo gaspaccio?
9 odpovědí na “Gaspacho, gaspačo nebo gaspaccio”
Komentáře jsou uzavřeny.
A co gazpacho? 🙂
http://rds.kahi.cz/hledani/gazpacho/
Obecně je preferován přepis s diakritikou, usnadňuje skloňování.
Slovinský Gurman, društvo dobrih okusov, píše: Gaspačo – hladna paradižnikova juha.
Moc dobrý je taky „beli pindžur“ .
A nechte asociace volně působit….
Pour bien savourer le gaspacho, il faut qu’il soit vraiment froid. … le gaspacho c est bon mais pas gras donc c’est bon pr la ligne on peut en manger tant … Eremü!
Pan GááZpááčo! Ale jelikož je to Ta polévka, tak …
Zdravím hosty kapitánova stolu,
Tak kdyby to ještě někoho zajímalo, tak gazpacho je polévka (přibližně z oblasti španělska), která se podává za studena.Recept zde:http://www.apetitonline.cz/recept/170/gazpacho__rajsky_krem.html.Osobně jsem si ji doma připravil z těch nejdostupnějších surovin,které se u nás dají sehnat,ale na přípravu to není náročný pokrm,zato zážitek je to velice příjemný.Polévka je husté konzistence a je doporučeno ji před podávání nechat 6(!) hodin uležet v chladu,aby se spojily všechny obsažené chutě.Doporučuji podávat s opečenou houskou a lehce posekanou zeleninou.
Takže hodně štěstí při výrobě a gastronomický orgasmus při konzumaci přeje Martin!:)
Nenapravitelný Same H.,
c trop bon, à manger l’été sur une terrasse ensoleillée
🙂
Pro pořádek doznávám, že na švédské krabici je napsáno Gazpacho.
Merci beaucoup, mon ami Gabriel 🙂
Gazpacho se všude píše gazpacho, v Andaluzii se považuje za „národní“ jídlo, čte se gaspačo a Andaluzané říkají, že „jeho původ je nejistý“, ale že se domnívjí, že tuhle studenou polívčičku baštili už staří Římané a že ten název – snad – je odvozen od slova „caspa“ – šupina, čímž jsou – snad (říkají)- myšleny malé kousky chleba (složením a chutí odpovídající zhruba naší housce. Martinův recept celkem odpovídá. „Celkem“ proto, že se fantazii meze nekladou a „rajský krém“ je jedna z variant, protože rajčata nejsou podmínkou. Variant je spousta a v Andaluzii prý každoročně pořádají soutěž o nejlepší gazpacho.