Rendlík, kastrol a hrnec

Kuchyňští bratři rendlík, kastrol a hrnec – kdo z nás umí popsat čím se od sebe liší a co mají společného? Společný je zhruba tvar – ať již hranatý nebo kulatý, vždy z jedné strany uzavřený dnem. Na druhé straně je otvor na vkládání pokrmu – pevného či tekutého. Až sem je to jednoduché. Na ostatní přizveme slovníky, protože manželka rovněž tápe.
Hrnec je odvozen od všeslovanské zdrobněliny pece. Původně byl také hliněný a měl i podobnou funkčnost, například uchovávání žhavého dřevěného uhlí.
Kastrol nám půjčila francouzština přes latinu jako zdrobnělinu od mísy či talíře.
Rendlík, z německého rändel, od rand – okraj. Sloveso rändeln znamenalo “lisováním kovu vytvořit na kusu kovu hrubý okraj”. Slovník tvrdí, že je to menší kastrol.

Poznámka: kde se dobře vaří, tam se dobře daří – i s vypůjčeným pojmenováním nádobí

12 odpovědí na “Rendlík, kastrol a hrnec”

  1. “rändeln” – tedy česky “rantl”

    rozdíl mezi zmíněnýma třema kuchuňskýma pomůckama vidím v poměru výšky “v” k přůměru dna “d”. Největší má hrnec, uprostřed je kastrol a nejmenší pak rendlík, což je jen taková trochu jiná pánvička.

  2. Hlavní rozdíl je v tom s kým se slečna čeština kdy spustila – tedy jazykový původ:-) Rozdíl je i v materiálu – hrnec mohl být původně i keramický, ale kastrol a rendlík pouze plechové. Dnes je jistě vše jinak díky novým materiálům.
    /Jiri Palllas

  3. Slovník spisovné češtiny pro školu i veřejnost říká: hrnec – válcovitá nádoba zvl. k vaření (s jedním n. dvěma uchy), kastrol – nízká nádoba na vaření, rendlík (tady to splývá – rendlík je menší kastrol).
    Krásné jsou i zdrobněliny, hojně používáné – hrnek, hrníček, kastrůlek, rendlík, rendlíček (na kterém vařila myšička kašičku – zase zdrobněliny!).
    Jinak noční nádoba čili náš nočník – tam je to jen a jen hrnec či hrníček(jít na hrnec, jít na hrníček), tam se nespleteme…

  4. Díky Kateřino, pokud pominu ostatní rozdíly – kde je hranice ve výšce mezi kastrolem a hrncem 🙂 JP

  5. A co takový rozdíl stylistický? Hrnec je neutrální, bezpříznakový (v jistém smyslu může zastoupit jak rendlík, tak kastrol), kastrol je spíš hovorový a rendlík nám už pomalu zastarává.
    Diference mezi těmito třemi slovy mizí, což je způsobeno žitou realitou. Pokud se člověk rozhoduje, zda si oběd ohřeje v rendlíku nebo v hrnci, obyčejně vítězí mikrovlnka.

  6. Rekla bych, ze vyrobci smaltovaneho a jineho nadobi ty rozmery maji stanoveny, takze chceme-li to striktne rozlisit, nejlepsi by bylo obratit se dotazem primo na ne. Nedavno jsem par kusu takoveho nadobi kupovala, a tak jsem si vsimla, ze celkem podobne nadoby byly jednou pojmenovany jako kastrol a jednou jako hrnec. A nekde se holt ty hrancice stiraji.

  7. Kateřina má pravdu.Necháme-li češtinu válcovat výrobci a prodejci,dožijeme se neblahých konců mateřštiny.Co se týče výšky zkoumaných pomůcek,nejvhodnější mi připadá poměřování mé babičky:

    Kateřina má pravdu.Rozlišení podle mé babičky je vlastně velmi jednoduché:rendlík=půl výšky kastrolu,kastrol půl výšky hrnce+-,mají-li všechny předměty stejný půměr dna.Budou-li nám češtinu válcovat výrobci a prodejci,dočkáme se smutných konců jazyka.Hezký den všem!

  8. Taky přidám svojí trošku do hrnce/rendlíku/kastrolu, resp. mojí babičky: hrnec = vyšší okraj, menší průměr dna, kastrol = nižší okraj, větší průměr dna, a rendlík je proště něco mezi, důlěžitý je že je malý, může být i s rukojetí… třeba na smažení cibulky na jišku… howgh! :o)

  9. K nám do hospody chodí jeden týpek a všichni mu říkají “hrnec” – má taky dvě ucha (tedy vlastně uši),ale poměr výšky a dna vychází strašně malý, protože měří 1,6m a někdy když pije, tak se zdá být bezedný…
    Rendlíka ani kastróla (píše se kastrol nebo kastról ?; určitě to není castrol – to je totiž motorovej olej, a ten se na vaření nehodí – ani vyjetej ne…) žádného neznám, takže je nemohu porovnat…

  10. Je to velmi zajímavé čtení, toto slovbádání. Vše už řekli či napsali předřečníci
    nebo předpisatelé.
    Jen mi maně vytanula na mysli jediná obava: aby bylo vždy za co, do těch
    hrnců, kastrolů, rendlíků, paví a pánviček co dát, protože hrnec všech hrnců ,
    ten nejbezednější je náš žaludek.
    Buďte zdrávi.

Napsat komentář: Kateřina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *