Sekaná paří do kategorie jídel označovaných jako „Tajemství šéfkuchaře“. Pro nás, jazykomilce, je největší záhadou nikoli obsah sekané, ale její název. Správné označení sekané by přeci mělo být mletá.
Co je český – to je hezký
Sekaná paří do kategorie jídel označovaných jako „Tajemství šéfkuchaře“. Pro nás, jazykomilce, je největší záhadou nikoli obsah sekané, ale její název. Správné označení sekané by přeci mělo být mletá.
To jedna moja známa českého pôvodu ono jedlo volá sekaná, ale neskutočne ju vytáča, keď sa jej manžel spýta: „Áááá, cítim niečo. Máme na obed FAŠÍRKU?“ Odpoveďou je pravidelne: „To není žádná fašírka, to je sekaná!“ 🙂
Už jsme probírali, že film se točí, ačkoliv už kameraman nemusí točit klikou. Název sekaná je ještě z doby, kdy nebyly mlejnky na maso.
Tajemství jazykomilce i tajemství šéfkuchaře,
mají jedno společné.
Na obsahu nezáleží, opájí se záhadou.
Koníček i zaměstnání, zajisté též obou dvou.
Kdybych dítěti nasekal, nebo namlel na zadek,
naše Mudr Džamila, žádala by rozsudek. Maso nasekané, ba i namleté, může býti záhadou,
protože v něm můžem skrýti i přísadu nepravou.
No tak tedy SEKANÁ – v češtině pěkné slovo je.
Vtip a poezie z takových slov žije.
Původně jsem chtěl vyčkat, až se nahromadí příspěvky s despektem k mému milovanému pokrmu.Za onoho času mi, maturantovi, maminka dávala ráno svačinu a 5,-Kčs, které mi postačily na 10 dkg sekané, 15 bramborového salátu, 1 rohlík, jedny Letky a malé pivo. Za onoho času u Hasmanů v Ml. Boleslavi.
Gabrieli, kdy jste, prosím, maturoval? Co má paměť sahá do začátku šedesátých let, pak stál rohlík 30 haléřů a nejlacinější Partyzánky 1,60 Kčs (na Slovensku prý měli Detvy za 1 korunu), Radyňský salám se zbytky chrupavek a kostí v papírovém obalu cenově tak srovnatelný se sekanou za 25Kčs/kg. Ať počítám sebedůkladněji, pořád mi to nevychází. Neměl jste na to pivo a bramborový salát taky nějakého tajného sponzora – třeba předchůdce Vámi vzpomínaného Lájose Bacse?
V památném roce 1968, touto dobou na chmelu v Chrášťanech.
Vskutku pivo jsem asi po někom dojel, ale jinak je to autentické, ať se propadnu.
Dotaz na Radio Jerevan: Je pravda, že Ivan Ivanovič v Moskvě vyhrál auto? Ano, je to pravda, ale nebyl to Ivan Ivanovič, ale Pavel Pavlovič, nebylo to v Moskvě, ale v Leningradu. A nevyhrál auto, ale ukradli mu kolo.
Jednadvacétého srpna šedesát osm jsem asi do půlnoci zpíval – hulákal s ostatníma na Potěmkinových schodech, u tý sochy nalevo …,nebo je to kašna.., už nevím.., Nad ránem mě vzbudil kravál na chodbě – obščežitie nomer vosem. Jarda kopal do dveří a řval zkurvenci jedni zkurvení…. Když mě uviděl vrhl se na mě a zaječel: obsadili nás… Nechápal jsem. Jarda se rozbrečel, obsadili nás, vzlykal. Přes veškeré vypité igristoje mi chvíli trvalo než jsem jeho slova zaostřril. Když mi to konečně došlo, pronesl jsem toto: Ty kurvy jedny německé..
Za dvě hodiny jsme už seděli ve vyumakartované místnosti s obrovským zrcadlem. KGB obr nás tam nechal skoro čtyři hodiny čekat, než nás laskavě pozval k výslechu. Toho léta jsme na ukrajině v sele krivošejncy stavěli v rámci fakultní družby, myslím detskij sádik a bifšteksy – mletou jsme měli téměř každý den….
Fašírka je z franštiny, o tom žádná, ale z čeho je karbanátek, příp. karbenátek? Neberu, že z Benátek, ani nechci předpis, ale původ slova.
Jo, a taky proč mu Němci říkají Hackepeter, tu sekeru (Hacke) chápu, ale Peter? Ono se do sekané dává leccos, ale říct takhle bez obalu…. K tomu původu karbanátku – že by z Banátu?
Karbanátek souvisí s karbonem a má být připálen.
Karbanátek: řešili jsme 30.ledna 2007
https://www.slovodne.cz/slovodne/karbanatky/
Paní Diblíková, Hackepeter je mému vkusu velmi odporná vepřová obdoba tatarského bifteku, jí se to syrové, sekaná je Hackbraten.
Gabrieli, dík. Ten Hackepeter jsem si nikdy nedala, a jak vidět, DOBŘE jsem učinila.
„Jožine, podej mi svou žákovskou knížku, píši ti poznámku a doma tě čeká sekec – mazec!“ Pravda je, že když večer otec odpínal řemen od kalhot, dával jsem se na zbabělý útěk, ale i tak mě alespoň jedna rána chytla, otec uměl řemenem dobře mířit, příčin k tréninku jsem mu poskytoval habaděj. Zato když maminka udělala sekanou, to jsem se oblizoval až za ušima. No a na mazání byl doma stále kbelík vytopeného sádla ze zabíjačky a hodně velký hrnec povidel. Co si pamatuji, nikdy jsme se neprodolovali až na jeho dno, a už se vařila povidla znovu. Jó za mých mladých let šarku ještě nikdo na Slovácku neznal.
Nasekáno dostávala zlobivá dítka od některého z rodičů a to buď vařečkou, páskem nebo jen rukou. Výchovný efekt byl po jistou dobu neoddiskutovatelný (trval aspoň tak dlouho, jako ta jelita). Namlet vám mohli spíš kolegové haranti z vedlejší ulice, upevňovalo se tím účinně teritoriální chování a pospolitost dětských smeček.
A já myslel, Gabrieli, že už jste se propad. Nejdřív to bylo u Hasmanů v Ml. Boleslavi za 5Kčs menu i s balíčkem cigaret, načež pak na chmelu v Chrášťanech s dojetým pivem. A možná i tou sekačkou s br. salátem. Další důkaz o tom, jak je paměť ošidná (někdo říká selektivní).
Za první republiky 10 dkg salámu, to bývalo salámu! A za Rakouska – Uherska – co se vše dalo koupit za krejcar, škoda, že si to nemohu pamatovat, protože jsem to nezažil.
Když furt o žvanci tak teda o žvanci….
PTÁKOVINA láskyplná
Ó jak mi s tebou milá Ivo
Znamenitě chutná
pivo
Chutná mi i utopenec
Já zasloužil jsem si tvůj
věnec
Vždyť naše něžná sekaná
nám nevystydla
do rána
Tak dejme si i tvarůžku
A oslavme na to
Na růžku
/ pokud to někoho zajímá…/
Po těch Vašich chvilkách slastných
všude plno fleků mastných
Jít na pivo je šťastná změna
když láska uvadá jak spadlá pěna.
K pivu
třenou nivu!
Fíčky bývaj z chvilky šťastné
já však nikdy nenašel jsem
mastné
A co se milé NIvy týče
ač vytřena
nepřišla už
více
A tak vlídně při pivku
už čekám jenom s kosou
ošklivku….
Navrhoval bych Gabriela a wbgardena upravit do krasořeči asi takto:
…
Jít na pivo šťastná změna
láska padla, uvadlá jak pěna
a já z nivy při pivku
chytil strašnou kopřivku….
Ba věru bolí
měnit vkus
když o holi
nám kulhá
metabolismus
Řeknu to prostě jednou větou
jako muž
i můj bolismus je za svou metou
už
Však zrychlí-li se prudce metabolismus,
váhavý váš krok přejde rychle v klus
Sekaná je podlé mě takové maso ze second handu. Tedy – ne vždy
Na metabolismus rychlý
musíme být zvyklí.
Krok se musí lehký zdát
Jinak budeš v chůzi …t.
Štěkaná a štěkanátky, popř. štěkaná psíčková. Hlavně nesmí být maso mleto i s boudou.