Smažený květák

Not all Czech food is dangerously fat-laden and over spiced. Deep fried cauliflower is a real treat. Golden brown, hot and mild, it’s a perfect sping time meal. It’s not even too difficult to pronounce, which is always a plus considering ordering řízek can be so confusing for everyone involved. I just wonder, for the sake of linguistic and culinary flexibility, if one couldn’t make květinný smažák.

25 odpovědí na “Smažený květák”

  1. Deep fried cauliflower is indeed quite healthy. If only I wouldn’t have to dip it deep into that thick, fatty but delicious mayonnaise to give it at least a bit of taste. 😉

  2. Květinný smažák? I’m afraid it wouldn’t taste as good as smažený květák, in spite of its poetical name. I’m conviced that květinný, or better květinový is supposed to be spiced with flowers…. I don’t know how about you, but I’ve never tried any food flavoured with flowers.

    But you can try it if you want, and then you can send a photo to SlovoDne, showing how tasty it was :)) That would be a really nice FREDFOTO….

  3. Actually, I know Czechs who deep fry these clusters of white flowers that grow on trees here in the spring…have no idea what they’re called…looks something like Queen Anne’s lace, but it’s a tree…later they turn into purple berries…

  4. Cauliflower ten chutá nejen obalovaný a smažený, ale i jako mozeček s vejcem. Zatím co eldebeery se v rokvětu zapékakjí do svítku (baked custard). V každém případě pro význavače vegetariánské stravy je to dobrá krmě, and I wish good appetite!!

  5. To je krásné, vše, co je osmaženo v trojbalu, je smažák. Vepřový smažák, sýrový smažák, květinový smažák, žampionový smažák. Když si představím, co všechno jde obalit…

  6. Karfiol (nebo kvetak) bylo cely muj zivot jedno z mych nejoblibenejsich
    jidel. Smazeny s novymi bramburky a maslem, nebo i michany s vajicky.
    Moje maminka, kterou jsem vloni ztratil, delala nejlepsi a pri kazde
    navsteve do Plzne (od roku 1989), smazeny karfiol musel byt na stole
    alespon 2x tydne.
    Jedna z dalsich jejich pochoutekbyla buchta ze dvou vajec. Jake pri tom
    pouzivala kouzelnictvi nevim (nedostatek vajicek za valky), ale nejblize jsem se dostal k napodobenine ve STARBUCK, kam chodim na kafe a
    maji “lemon loaf” To “nekdy” chutna podobne a pripomene mi to domov, kam se chci po 40 letech v USA vratit, at se deje co se deje.
    Nase hymna to vystihuje! “KDE DOMOV MUJ?” V Plzni! I kdyz USA
    mi dala svobodu a splneni vsech mych snu (jazzovych).
    MOJE SESTRA MI NA PRIVITANI USMAZI KARFIOL! Buchtu bohuzel neumi.

  7. Jamie, saffron is a great spice if used in small quantities (jako safranu), as well as cloves (hrebicek). So food flavored with flowers can be quite good.

    As far as food that is a flower, besides cauliflower, broccoli, elder flowers and artichokes, what else is there?

    Janinko: pokud si pamatuju tak termin smazak znamena prevazne smazeny syr. Pokud chces treba smazeny rizek, musis rict “smazeny rizek”. Nebo taky “katsu-don”, pokud ho chces s rejzi.

  8. I understood the word “flower” as as green stem with some leaves of various colours on its end. I’m sorry, but I’m ignoramus in botany….

  9. Vím, že je smažák obalený sýr, jen jsem se nechala unést Fredovým květinným smažákem. Kdyby jsi chtěl smažený řízek s knedlíkem a se zelím, tak u nás se tomu říká “Pavlišov”. 🙂

  10. Jezismarjajozefe Jardo! Taky zdravim! Napis trochu vic, trebas muzeme rozjet nejakou jazzovou korespondenci!
    To je neuveritelne: pres karfiol k jazzu!

    Myslis, ze by mi dovolili Ti napsat moji adresu? Ale co, nemam co
    schovavat: milan_bass@cox.net Napis!

  11. Ahojte, ľudkovia,
    ten ‘karfiól’ je asi zo slovenčiny…
    Ale do nej sa možno dostal odkiaľsi odinakadiaľ…

    Hi, folks,
    that ‘karfiól’ is probably from Slovak language…
    But it could have got into it from somewhere else…

  12. Moji rodiče jsou také jazzoví, a po babiččině kuchyni se mi stýská, asi je to generační záležitost, ten karfiol. Fred ani netuší jakou vyvolal nostalgii.

  13. Janinko, myslis naposledy? To uz si ani nepamatuju, nejspis v Hello Sushi. Ac se to muze zdat nepravdepodobne, mame tu totiz restaurant se jmenem Hello Sushi. A navzdory tomu tam docela dobre vari.

    Jinak myslim ze z nasi diskuse zcela jasne vyplyva ze kvetinny smazak je smazeny syr ochuceny safranem a hrebickem. Dobrou chut!

    Fred: the committee came to a definite conclusion: kvetinny smazak is clearly fried cheese flavored with saffron and cloves. Enjoy!

  14. Také se smaží obalený květ černého bezu.Prý je to moc dobré,pravil strýc od Domažlic.Jmenuje se to ,kosmatice,nebo nějak tak.Celé okvětí se opláchne a namočí v těstíčku z mouky a vejce.Smaží se to jako řízek.Když si v tom necháte mšice a ty černé broučky,máte to i s proteiny.

  15. Lahváku,v tom případě je řízek s rýží dobrý kompromis. Jen bych se obávala toho, zdali je ten řízek opravdu vepřový.

  16. Coz o to, katsu-don nejni spatnej. A kdyz to je katsu-don, tak je to veprovy. I kdyz takova chobotnice nebo nasekana meduza taky nejsou spatny.

  17. Chobotnici už znám, ale medůzu ne. Je to jedlé? Takovým věcem se nebráním, ale musí mít určitou úroveň. Na ulici bych to nekoupila a sama bych si to nepřipravila.

  18. Slovo “karfiol” je z nemeckeho Karfol a to je z italskeho cavolfiore – slozenina z ‘cavol’ – zeli a ‘fiore’ kvet.
    The word ‘karfiol’ comes from German Karfol and that comes from Italian ‘cavolfiore’ – that is ‘cavol’ – cabbage and ‘fiore’ – flower.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *