Uhlířina

Harykova kuchařka II, opět ze středního Polabí:
Hoď bidlo přes bidlo. Nebo hoďbidlopřesbidlo? V lepší společnosti se tomuto jídlu snad říká uhlířina, také grenadýrmarš. Je to směs těstovinových noků a brambor, posypaná osmaženou cibulkou a dobře omaštěná vepřovým sádlem. Nic pro zastánce zdravé výživy, ale požitek pro gurmány. Utlouct by se po tom člověk mohl. A také si pěkně nacpat teřich. Je ale nutno uvařit si tuto vzácnou lahůdku doma. „U modré kachničky“ to ke škodě pověsti podniku nevedou.

10 odpovědí na “Uhlířina”

  1. Opravdu požitek pro gurmány, čili žrouty, tahle kombinace brambor s těstovinami je jen objemové krmivo. Pro labužníky (gurmety) bych to doplnil masíčkem a mohlo by být klidně i ze zvěřiny, když uhlíři pracovali v hlubokých lesích.

  2. uhlířina a špagety … no jasně, to jde k sobě, akorát já jedla špagety po uhlířsku a to byly špagety s vajíčkem a slaninou …

  3. Tak na kolínsku se tomu říkávalo :Házidlo přes bidlo a mohlo se to dělat ze zbytků bramborových i houskových knedlíků.

  4. U nás se do uhlířiny přidává vařený hrách,nebo čočka. Mastí se to v pekáči po huse,nebo vepřovém.Nakonec polejeme osmaženou cibulkou.To nemá chybu.Už vím,co bude v pondělí u nás na ,,véču.A v sobotu škubec.Howgh

  5. Slepičko Olinko, dobrou chuť a dejte si nášup. A vůbec. Jak vzniklo slovo nášup? Za války, v době totálního nasazení, jsme si chodili pro Nachschub. Tak asi z toho.

  6. Uhlířina je politickým manifestem pana Petra Uhla (jak velmi správně naznačuje Honza) rasová korektnost a humanita byly základem pro celkem vtipný název tohoto dokumentu!

  7. Uhlířinu si vařili v lese před nějakými lety, uhlíři
    když pálili dřevěné uhlí.
    Takže do lesa sebou jen brambory, škvarky v sádle a
    mouku. Mouky a všudypřítomné vody si uděláme noky a hodíme
    do kotlíku uvařených brambor a přidáme škvarky a osmaženou
    cibuli. Ted už jenom uvařená doma.
    Jana

  8. U nás se dělá v jiné podobě .. noky a brambory se nakraji a smichaji, posype se slanym balkanským sýrem a zaleje máslem .. mňamka 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *