Zauzená šunka, tekutý kouř

Jiřulkův technologický dotaz:
Proč je některá šunka zauzená místo uzená?
Jak si mám vysvětlit k uzení používaný tekutý kouř ?

Adminova technická poznámka:
Příspěvky o uzených ponožkách a jiných uzených částech oděvu odkládejte v šatně 🙂

23 odpovědí na “Zauzená šunka, tekutý kouř”

  1. Zauzenou šunku mají ve skoro každých lahůdkách, ale prodavači nevědí, čim to.
    Tekutý kouř je koukám asi takovej pofuk, jako bezvaječná majonéza se sníženým obsahem tuku. Co v ní teda je, když normální majonéza je směs vaječného žloutku a oleje?

  2. Jiřulka: Možná, že je uzená jen částečně, není tedy prouzená, následně ani uzená, douzená a vyuzená.
    Recept na bezvaječnou majonézu vám ráda dám.
    Malý frťan oleje, malý frťan polotučného mléka – rozmixovat nejvyšší rychlostí, pak pomalu přikapávat olej jako v běžné majonéze. A to až do zhoustnutí. Majonéza je moc dobrá a pro ty, kteří mají vysoký cholesterol, je bezvadná. Nemusí si tuto pochoutku odříkat a rozdíl v chuti po dochucení není žádný. Jedla jsem ji a můžu vřele doporučit.

  3. Děkuji p. Jamie za adresu http://www.agronavigator.cz/default.asp?, kde je velmi dobrá vysvětlivka týkající se uzení a tekutého kouře. Ke slovu uditi se také přibližuje udidlo a což představuje uzdu, co ale mají živí koně společného s uzením? Jak se jim to dostalo do huby?

  4. A co treba udice? Tam bych videl nejakou souvislost s udidlem, misto konsky huby je to huba rybi, ale s uzenim? Jsem z toho ponekud udiven.

    Co se ty majonezy (a jinych podobnych ez) tyce, tak tam vajicko slouzi predevsim jako emulsifier, pokud ho nahradite jinym co funguje podobne, prilisny rozdil tam asi nebude (i kdyz mejdlo bych radsi nedoporucoval). Takze bezvajecna majoneza je mozna, ale jak snizujou ten obsah tuku to teda nevim.

  5. Zauzená šunka bude nepochybně nějaký evrpskounijní patvar od ouzená šunka:
    „Oudí oudí
    Kohútek jařabí
    Kohútek jařabí
    Až vyletí z řady“

  6. Pokud mne paměť neklame, dává (nebo možná spíš dávala) se šunka do komínů. Ale co ji tam drží? Udice! : )

  7. Copak zauzená šunka, to je známá věc (ikdyž nikdo neví, co to vlastně je). Ale tuhle se mě holička zeptala, jestli chci „zaholit“ krk. Váhavě jsem přitakal. Vyklubalo se z toho něco bezbolestného.

  8. A konečně mi to kříslo! Zauzená šunka bude jako zapraný prádlo. S tím něl zkušenosti můj tatínek a odmítal mýt nádobí, aby ho nezamyl…

  9. Tak vážení.Šunka,jako taková se neudí,nýbrž vaří!!!Naloží se do láku,což je převařená slaná voda.Po pár dnech(dle teploty)se vloží do formy,kde je dost napresovaná a pomalu,několik hodin se vaří ve vodě,nebo páře.Pokud se pak ještě šoupne na čas do udírny,získá lepší vůni a je ,,zauzená,,a tím pádem dražší.Podobně se zaudí některé salámy a sekaná.

  10. Olinka: tak už jsme myslela že to budu muset vysvětlovat, než jsem došla k poslednímu příspěvku… ano je to opravdu tak… :o)

  11. Nádobí zásadně nemeju, protože to je krajně NEEKOLOGICKÉ! Na obvykle následující dotaz, co tedy děláme doma se špinavým nádobím, nedovedu uspokojivě odpovědět. Když jsem totiž dost dlouho pryč, tak ono nějak ze dřezu zmizí a je čisté v policích. Nechápu jak, protože našim ženám jsem mytí nádobí výslovně zakázal a syn je v odmítání neekologických činností ještě důslednější, než já.

  12. Dočetl jsem se, že pomazánkové máslo není máslo, protože má nižší obsah tuku než normální máslo. Pak bezvaječná majonéza nemůže být majonéza. To chtějí jen nalákat koupěchtivé zákazníky na známý výraz, ale zamlčí, že cholesterol z vejce nahradili cholesterolem z mléka. Takové věci by měly mít v názvu slovo náhražka, aby hned bylo každému jasné, vo co go (podobně jako tatarský biftek z brambor nebo dršťková polévka z růžovek).

  13. Taky sojové maso. Kdyby se tak nejmenovalo, dalo by si určitě víc lidí říct a zkusit ho – ono je chutné a bylo i levné. Takové TOFU si dost často děláme a je dobré na hodně způsobů, ale už ani není levné. A hlívová polévka ala dršťková je výborná a mnohem méně pracná. Navíc mi připadá, že jsme v aplikaci zákazů EU na naše tradiční výrobky až příliš horliví. Třeba Tuze m ský rum – odjakživa je Kubánský třtinový ron, čili ze španělštiny, odkud ten výraz pošel. Tak co je EU byrokratům do českého výrazu RUM. To je jako kdyby našemu guláši se nesmělo říkat guláš, protože původní maďarský výraz guláš je určen pro chutné jídlo.

  14. Jiřulko, děkuju za vzkaz, budu se hezky mejt i nadále. A znáte, jak si Angličan v hotelu Zlatá Husa chtěl objednat 2 rumy na pokoj 222? Zavolal do recepce a řekl: „Two rums to room two two two.“ A ze sluchátka se ozvalo: „Tramtarárá ty debile!“ A gluáš může být chutný i v Čechách, dobrým základem mu budiž telecí kližka.

  15. Čau, nemá někdo recepty na výroku domácí šunky???? Díky moc. Kdyžtak se ozvěte na mobil 737345876

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *